BBC فارسی
به روز شده: 23:34 گرینویچ - سه شنبه 21 ژوئیه 2009 - 30 تیر 1388
آسیا شاهد خورشیدگرفتگی کامل و طولانی
میلیون ها نفر از مردم قاره آسیا روز چهارشنبه شاهد طولانی ترین خورشیدگرفتگی قرن حاضر، که از جمله بخش هایی از هند و چین را در تاریکی فرو می برد، هستند.
این کسوف که حدود پنج دقیقه طول می کشد بسیاری از منجمان حرفه ای و آماتور را به آسیا کشانده است.
خورشیدگرفتگی ابتدا در خلیج خامبهات در شمال مومبای (بمبئی) شروع می شود.
کسوف سپس با حرکت به سوی شرق بخش های دیگری از هند، برمه، بنگلادش، بوتان و چین را در تاریکی فرو خواهد برد و در اقیانوس آرام تمام خواهد شد.
کسوف از برخی جزایر جنوبی ژاپن عبور می کند و آخرین جایی که از خشکی قابل دیدن است جزیره نیکومارورو در کشور کیریباتی در بخش جنوبی اقیانوس آرام خواهد بود.
البته یک کسوف ناکامل در بخش های بزرگی از آسیا از جمله ایران قابل مشاهده بود.
خورشیدگرفتگی کامل قبلی در اوت 2008 دو دقیقه و 27 ثانیه طول کشید. اما خورشیدگرفتگی چهارشنبه در اوج آن شش دقیقه و 39 ثانیه طول خواهد کشید.
آلفونس استرلینگ اخترفیزیکدان ناسا که این کسوف را در چین دنبال خواهد کرد، گفت دانشمندان امیدوارند داده های این کسوف به درک فوران های خورشیدی و سایر پدیده های ستاره مرکزی منظومه شمسی کمک کند.
شائو ژنیی، اخترشناس در "رصدخانه نجومی شانگهای" در چین به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: "برای فرصتی مشابه و دیدن کسوفی به این طول، باید چند صد سال دیگر صبر کنیم. این یک فرصت استثنایی است."
لوسی گرین از "دانشگاه کالج لندن" که از ژاپن شاهد کسوف خواهد بود گفت: "دمای کورونای (لایه بیرونی) خورشید به دو میلیون درجه سانتیگراد می رسد اما ما نمی دانیم چرا اینقدر داغ است."
"ما در جستجوی امواجی در کورونا خواهیم بود.... این امواج ممکن است عامل تولید همان انرژی باشند که باعث داغ شدن کورونا می شود. این بدان معنی است که علم خورشید شناسی گام دیگری برخواهد داشت."
خورشیدگرفتگی بعدی روز 11 ژوئیه سال آینده میلادی خواهد بود که در یک نوار باریک از نمیکره جنوبی زمین از جمله آرژانتین قابل رؤیت خواهد بود.