قبل از اینکه شما را با معرفی و تشریح انواع کشتی ها آشنا کنم لازم است بدانید که کشتی ها و یا کلا ترابری در دریا در دو خطوط منظم و نا منظم به ترتیب لاینر و ترمپ انجام میشود.کشتی هایی که در خطوط منظم ترابری میکنند مقصدشان در کل معلوم است یعنی با برنامه ریزی ترابری میکنند اما در خطوط نامنظم چنین چیزی نیست یعنی ممکن است باری که حمل میکنند برای چند بندر باشد.(95 در صد حمل و نقل جهان از طریق دریا صورت میگیرد.)
معرفی کشتی ها و تشریح انها:
برای شروع بهتر است از کشتی فله بر شروع کنم:
در کل فله به معنای بار غیر بسته بندی میباشد.پس کشتی های فله بر کالاهایی از قبیل :غلات..سنگ معدن..سیمان..شکر..فسفات.. زغال سنگ و ..... را حمل می کنند و از نظر طبقه بندی در ردیف کشتی های کالابر عمومی قرار دارند.
منظور از ساخت اینگونه کشتی ها جلوگیری از هزینه های زیاد مربوط به انجام خدمات بندری و بسته بندی کالاها و همچنین استفاده از فضای بیشتر داخلی کشتی میباشد.
موتور خانه و محل زیست سر نشینان آن در قسمت انتهایی کشتی یعنی پاشنه کشتی واقع است. به منظور حفظ تعادل کشتی یک مخزن آب اضافی در قسمت جلو یعنی سینه ی کشتی تعبیه گردیده که همواره مملو از آب میباشد.ظرفیت این گونه کشتی ها بستگی به سفارش دهنده دارد و تا 150000 تن هم ساخته شده است.
انواع کشتی های فله بر:
در اشکال مختلف مطابق سلیقه ی کشورهای مختلف ساخته شده اند. اکثر آنها دارای یک نقص مشترک هستند و آن که این گونه کشتی ها پس از تخلیه ی بار هنگام مراجعت با انبار های خالی در حفظ تعادل خود دچار مشکل بوده اند.این نارسایی متفکرین صنعت کشتی سازی را بر آن داشت تا به طراحی کشتی های چند کاره موسوم به oil.bulk.ore ship که از خانواده ی کشتی های فله بر به حساب می ایند.این نوع کشتی هادر ظرفیت های متفاوتی تا 250000 تن ساخته شدند و مشخصات ظاهری آنها آمیزه ایست از شکل کشتی های فله بر با لوله های متعدد نفت و هواکشهای ویژه مخازن بر روی عرشه.