به نام خدا
اگر همواره مانند گذشته بیاندیشید همیشه همان چیزهایی را بدست می آورید که تا به حال کسب کرده اید. (ریچارد فاینمن)
مقدمه
دانشمندان از دهه هشتاد قرن بیستم به علت گستردگی علم فیزیک ناچار شدند این علم را به گرایشهای مختلفی تقسیم بندی کنند تا هر کدام از این گرایشات حوزهای ازاین علم را مورد کنکاش قرار دهد زیرا چاهی عمیق بودن بهتر از اقیانوسی به عمق یک سانتی متر می باشد.
این گرایش ها عبارت اند از:1)اتمی و مولکولی 2)اختر فیزیک 3)حالت جامد و الکترونیک 4)نظری 5)هسته ای.
هدف این نوشتار که در حقیقت یک گردآوری اطلاعات از منابع مختلف است به توضیح هر چند ناقص گرایش اتمی و مولکولی که خود به دو شاخه پلاسما و لیزر تقسیم می شود و مکانیک آماری که کاربرد وسیعی در این گرایش دارد می پردازد و سعی شده است تا آنجا که ممکن بوده است مطالب از منابع معتبری که در آخر هر مبحث جهت رعایت امانت اشاره شده است گردآوری شود واضح است که در صورت وجود ایرادی در این نوشتار کوتاهی از اینجانب می باشد نه منابع اشاره شده و پیشاپیش از خوانندگان محترم عذر خواهی می نمایم.
1-1)پلاسما:
فلاسفه قدیم برای ماده 4 حالت: آب . باد . خاک و آتش را متصور می شدند اما این نظریه رد و برای ماده 3 حالت: جامد . مایع و گاز در نظرگرفته شد. اما در مباحث علمی معمولا یک حالت چهارم نیز برای ماده فرض می شود.
یک نمونه بسیار طبیعی از پلاسما آتش است. بنابراین خورشید نمونه ای از پلاسمای داغ به شمار می رود. اغلب گفته میشود
(99%) ماده موجود در جهان به حالت چهارم یعنی حالت پلاسما است. این امر بیان گر این واقعیت است که درون ستارگان وجو آنها ابرهای گازی و اغلب هیدرزن فضای بین ستارگان به صورت پلاسما است. در نزدیکی خود ما وقتی جو زمین را ترک می کنیم بلافاصله با پلاسمایی مواجه می شویم که شامل کمربندهای تشعشعی وان آلن و بادهای خورشیدی است. در زندگی روزمره نیز با چند نمونه محدود از پلاسما مواجه می شویم مانند: 1-رعد و برق 2-تابش ملایم شفق قطبی 3-گازهای داخل یک لامپ فلورسان یا لامپ نئون 4-یونیزاسیو مختصری که گازهای خروجی یک موشک در هوای اطراف خود به وجود می آورد(پیشران موشک).
(قسمتی از کتاب آشنایی با گرایش اتمی و مولکولی-چاپ دانشگاه تبریز-تالیف: افشین آقایان)
نویسنده :مهرداد رضایی گل قند
(منتظر ادامه مطلب باشید)