ده گام مدیریت در جوشن کبیر
یکی از آداب شبهای قدر در ماه رمضان، خواندن دعای جوشن کبیر معروف به دعای صد بند است که به اعتباری اسامی خداوند است .با مروری در ترجمه این نیایش ، میتوان به آداب تعلیم و تربیت رسید آنگونه که مورد رضایت خدا و آنسان که شایسته مقام خلیفه خدا و صاحبان رسالت خداست .برخی از آنها تا بند 30 عبارتند از:
1- اگرخدا رامی خوانیم:«یا ولی الحسنات* ای دوستدار نیکویی ها» پس باید برای دانش آموزان خودخیرخواه باشیم .
2- اگرخدا را می خوانیم «یا خیر المحسنین* ای بهترین احسان کنندگان» پس با فراگیران به نیکی و احسان برخورد کنیم.
3- خدا را می خوانیم:«یا غافرالخطایا** ای بخشنده گناهان» پس خطای دانش آموزان را تا حدامکان ببخشیم .
4- اگرخدا را به این صفت می خوانیم «یا واهب الهدایا** ای بخشنده هدایا » با هدیه بخشیدن ، بذر محبت در وجود دانش آموزان بکاریم.
5- اگرخدا را می خوانیم«یا ذالعهد و الوفا** ای صاحب عهد و وفا» پس به عهد خود با دانش آموزان مخصوصا در زمانیکه اشتباهشان را جبران کنند وفاکنیم.
6- اگرخدا را می خوانیم «یا ذالرحمه و الرضوان** ای صاحب لطف و رحمت»با دانش آموزانمان نیز به لطف و رحمت رفتارکنیم تا شایسته مقام خدایی شویم.
7- اگرخدا را می خوانیم «یا من لا یرجی الا فضله** ای آنکه به جز فضل و رحمت از او امید نیست» پس در برخوردمان به فضل ، رحم و شفق داشته باشیم.
8- اگر خدا رامی خوانیم «یا من سبقت رحمه غضبه** ای آنکه رحمت تو بر خشم تو سبقت دارد»پس در کلاس نیز محبت را سابق بر خشم و تنبیه بدانیم.
9- اگر خدا رامی خوانیم «یا ماحی السئات** ای محو کننده بدیها»پس اگر دانش آموزمان سعی در جبران اشتباه خود داشت مانیز به پاداش آن از خطای او درگذریم.
10- اگر خدا رامی خوانیم «یا من فی عفوه یطمع الخاطئون** ای آنکه خطاکاران به عفو او چشم طمع دارند»در کلاس درس نیز برای دانش آموزان راه بازگشت و جبران اشتباه را هموار کنیم.
سیدجلال جلیلی